In 2006 ben ik begonnen met het digitaliseren van mijn praktische lessen kunstonderwijs beeldende vormgeving en handenarbeid.
Aangemoedigd door mijn ICT collega Herman van Keulen en geïnspireerd door het artikel van Saskia van der Linden in Kunstzone van november 2006 : "Digitale didactiek in de praktijk" maakte ik achtereenvolgens gebruik van Moodle en Wikispaces.
Als docent kunstvakken geef ik les aan groepen van 30 leerlingen tussen 12 en 18 jaar waarbij ik in het lokaal gebruik kan maken van een Smartboard en vier computers.
Al snel werd duidelijk dat het digitaliseren van lessen door leerlingen sterk werd gewaardeerd.
Aanpassingen kunnen in het digitale circuit snel toegepast worden. Het integreren van werk van leerlingen in de site stimuleert hen. Nadat digitalisering van lessen eerst ondersteunend was werd de digitale les steeds meer uitgangspunt voor de lessituatie.
Leerlingen die korte of langere tijd afwezig waren geweest konden zeer goed kennis nemen van praktische informatie. Algemene vragen werden opgelost door het bezoeken van de website en vakspecifieke vragen kregen meer ruimte in de praktijkles. Individuele docenten en /of kunstenaars maakten inmiddels ook gebruik van de educatieve site.
Nadat het aantal digitale lessen steeds toenam ontstond er een belangstelling uit de kunstzinnige sector om blijvend over mijn digitale lessen te kunnen beschikken. Deze vraag leidde er toe dat ik de lessen steeds meer ging professionaliseren. De tijd die ik achter de computer doorbracht breidde zich steeds meer uit.
In mei 2009 heb ik besloten de professionalisering door te voeren door Coos Walinga als deskundige webdesigner in de arm te nemen en mij aan te melden als zelfstandige ondernemer.
Het resultaat van al deze stappen ziet u nu voor u.
De website zal geregeld vanuit ervaring en respons aangepast en uitgebreid worden. Deze ervaring is sterk persoonsgebonden en leeromgeving gericht.
Let u vooral op uw eigen mogelijkheden, leeromgeving en veiligheid en leest u vooral de algemene voorwaarden.
Dutch Art Education is bekend bij Kennisnet en WIKIWIJS.
Veel plezier met de site waarvan ik hoop dat hij de lessituatie voor u en uw leerlingen sterk zal verlichten en verbeteren.
Peter van Steenwijk.
September 2010